Kuchnia regionalna to wspaniałe dziedzictwo, o czym można było przekonać się w czwartek, 20 marca na promocji książki „Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”.
Publikacja, wydana przez Powiat Pszczyński jest podsumowaniem sześciu edycji konkursu kulinarnego, który na przestrzeni lat ukazywał niezwykłe walory i bogactwo kuchni śląskiej. Gospodynie, reprezentujące wszystkie gminy powiatu, wykorzystując swój kunszt, umiejętności i szeroką wiedzę w ramach kolejnych edycji przygotowywały przepyszne potrawy, których przepisy zostały opublikowane na kartach tej wyjątkowej książki.
Warto przypomnieć, że to właśnie Goczałkowice były pierwszym gospodarzem kulinarnego wydarzenia. W 2016 roku tematem konkursu były potrawy wielkanocne. Dziewięć lat później, w siedzibie Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie, tym razem utalentowana młodzież z klas o profilu gastronomicznym zmierzyła się z formułami tradycyjnych dań, jakie pojawiły się na konkursowych stołach. Uczniowie przygotowali łącznie sześć pozycji, po jednym z każdej miejscowości. Goczałkowice reprezentowały „gęsie pipki”, które nasze KGW podało w 2017 r. w Kobiórze.
Na promocji tak wyjątkowego tytułu nie mogło zabraknąć najważniejszych osób – autorek przepysznych przystawek, zup, mięs, przetworów, ciast i deserów. Goczałkowickie Koło Gospodyń Wiejskich reprezentowały Łucja Fijoł i Danuta Jacek, które od początku związane były z konkursem. Paniom towarzyszyła Gabriela Placha, wójt gminy Goczałkowice-Zdrój.
Gminny Ośrodek Kultury
Fot. GOK, Powiat Pszczyński