Finał z tradycją i smakiem
Kucharzymy, Gotujymy, Warzymy odbył się w dn. 27-11-2013 w Domu Przyjęć Markowy w Porębie. Organizatorem było Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Ziemia Pszczyńska.
Zamysłem Organizatora, Pomysłodawcy i Partnera było aby podczas realizacji projektu kulinarnego udało się dotrzeć do jak największej liczby, jak najstarszych, tradycyjnych i charakterystycznych potraw wg dawnych receptur. Z ogromnym zaangażowaniem nasze Koło Emerytów, Panie Łucja Fijoł, Danuta Wróbel i Danuta Chudek oraz 21 Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Pszczyńskiego przyrządziły dania gorące, zupy, przystawki, desery, ciasta, nalewki i napoje, które zostały zaprezentowane na pięknie udekorowanych stołach.
Gwiazdą kulinarną był znany śląski kucharz P. Remigiusz Rączka, który przyrządził dania, żur na kwasce z kapusty, karminadle górnośląskie ze śledziem oraz ciaperkapusta.
Spotkanie było świetną okazją do przypomnienia i popularyzacji często zapomnianych potraw regionalnych.
Małgorzata Paszek