V POWIATOWY KONKURS POTRAW REGIONALNYCH
Nasze kulinarne dziedzictwo to kontynuacja przekazywania bogatych i pięknych tradycji Ziemi Pszczyńskiej.
Uczestniczyło w nim 11 Kół Gospodyń Wiejskich gmin powiatu pszczyńskiego. Gminę Goczałkowice-Zdrój po raz pierwszy reprezentowało Koło Emerytów z Goczałkowic-Zdroju. Czteroosobowe zespoły przygotowały potrawy regionalne w następujących kategoriach: danie gorące i deser.
Jury oceniało smak, oryginalność w wykorzystaniu produktów z gospodarstw rolnych, sposób podania potraw (przystrojenie stołu) oraz związek potrawy z tradycją.
Koło Emerytów Rencistów i Inwalidów w składzie: Danuta Wróbel, Danuta Chudek, Łucja Fijoł, Małgorzata Paszek prezentowało danie gorące – Karczek po wiejsku z jarzynami, sos grzybowy, deser – sałatka owocowa z bitą śmietaną. Nagroda wyróżnienie (radio magnetofon) została przekazana na cele działalności Koła.
Małgorzata Paszek