Rolnicy chrońcie swoje pola przed GMO
Przeczytajcie ten apel, aby wiedzieć dlaczego to takie ważne.
• Badania naukowe o szkodliwości GMO spowodowały, że już 10 krajów Europy i wiele na świecie zakazało upraw takich roślin.
• 28 stycznia 2013 roku Rząd RP pod żądaniem rolników i konsumentów żywności wprowadził zakaz upraw GMO. Oznacza to, że każdy, kto wysieje materiał siewny GMO zapłaci karę 200% wartości nasion oraz taka uprawa zostanie zniszczona na koszt rolnika. (Nasiona GMO są w sprzedaży. Niestety takie jest aktualne prawo)
• Badania naukowe i tragedie wielu rolników w innych krajach, którzy namówieni przez koncerny uprawiali rośliny GMO, pokazują jakie są szkodliwe skutki takich upraw.
- W takich krajach jak USA, Kanada, Argentyna, Indie i wiele innych z powodu upraw GMO wiele gospodarstw zbankrutowało i ich ziemie przejęły korporacje, a wielu rolników dotkniętych tą tragedią odebrało sobie życie.
- W samych tylko Indiach ponad 250tys. rolników dotkniętych globalizacją i uprawami GMO straciwszy swoją ziemię popełniło samobójstwo, a w Argentynie 300 tys. farmerów straciło ziemię i pracę i zostało zmuszonych do emigrowania ze swoimi rodzinami za chlebem do miast.
- Rumunia wprowadziła uprawy GMO i teraz wszystkimi sposobami próbuje wycofać się z tego pomysłu, dlatego że tak wiele to spowodowało szkód dla całego kraju, a w szczególności rolników.
- Udowodniono, że gdy raz zainfekuje się daną okolicę uprawami GMO jest to proces nieodwracalny na wiele pokoleń, a może na zawsze.
- Koncern Monsanto (producent GMO) płaci ogromne kary za przekupstwa rządów, aby wprowadzić w tych krajach GMO i zainfekować ich rolnictwo dla swoich korzyści.
- Uprawy GMO niszczą bezpowrotnie tradycyjne nasze uprawy krzyżując się z nimi, które przez to stają się GMO, a wówczas Koncerny mają prawo żądać od rolników opłaty, jako za swój patent w każdym kolejnym roku nawet, jak wysiejemy w następnym roku własne nasiona.
- Udowodniono, że uprawy GMO nie zwiększają plonu, a wręcz go obniżają w kolejnych latach.
- Uprawianie roślin GMO powoduje powstanie super chwastów, które z każdym rokiem coraz trudniej zniszczyć nawet bardzo dużymi dawkami herbicydów, powodując coraz większe koszty u rolników (zarabiają tylko koncerny).
- Udowodniono, że pyłek z roślin GMO jest toksyczny dla pszczół i wielu pożytecznych owadów.
- Plony pochodzące z GMO powodują zarówno u ludzi jak i u zwierząt zaburzenia wzrostu i wagi, zaburzenia odporności na choroby, co raz większą bezpłodność w kolejnych pokoleniach, uszkodzenia trzustki, wątroby, jąder i wielu innych narządów, liczne alergie u ludzi i zwierząt. Szczury i myszy karmione GMO w 3 pokoleniu rodzą się martwe.
- Naukowcy znajdują coraz to nowe dowody na to, że spożywanie produktów GMO powoduje groźne skutki zarówno dla życia i zdrowia ludzi i zwierząt. Efekt niezależnych badań jest coraz bardziej przerażający.
Co możemy zrobić i jak możemy zadbać o naszą ziemię i nasze rodziny, aby nie spotkała nas tragedia innych krajów, które pozwoliły na uprawę roślin GMO?
- Rolnicy sprawdzajcie dokładnie, czy materiał który siejecie ma na opakowaniach napis: „nasiona wolne od modyfikacji genetycznej” i kupujcie nasiona tylko tak oznaczone.
- ROLNIKU, gdy już kupiłeś nasiona bez oznakowania, że są wolne od GMO albo są GMO to masz je prawo zwrócić i otrzymać zwrot pieniędzy.
- Dopilnujmy razem, aby ci którzy chcieliby w waszej okolicy zasiać GMO nie mogli tego zrobić i nie mogli zniszczyć waszych upraw, waszej ziemi i narazić życie i zdrowie waszych rodzin.
- Macie prawo pytać i wiedzieć, co sieją wasi sąsiedzi, szczególnie duże gospodarstwa. Macie prawo chronić i troszczyć się w ten sposób o własne uprawy, aby nie dopuścić do ich zainfekowania GMO. Tak stało się w USA, Kanadzie, Indiach, Argentynie i wielu innych krajach i rolnicy ci utracili swoją ziemię.
- Rolnicy musimy chronić się sami i razem nie dopuścić, aby ktokolwiek w Waszej Gminie siał uprawy GMO – informuj o takich podejrzeniach władzę - to jest troska o waszą ziemię. Domagajmy się zgodnie z prawem zniszczenia takich upraw.
- Chrońmy naszą zdrową i ekologiczną żywność, którą teraz chcą kupować konsumenci w całej Europie, gdyż ich pola są już zatrute chemią. Chcą ją kupować dlatego, że u nas nie ma jeszcze GMO. Teraz wprowadza się już w Europie znakowanie żywności, że jest „wolna od GMO” i za chwilę nikt nie będzie chciał kupić naszych plonów, jeżeli zainfekujemy nasze pola GMO.
- Nie dopuśćmy, aby największy atut Polski – zdrowa żywność – był zniszczony przez GMO.
- Uczmy się na tragedii innych krajów, w których GMO spowodowało tak duże straty. Sami nigdy nie dopuśćmy do tego w naszym kraju.
- Nie pozwólmy, aby wyginęły nasze pszczoły i inne pożyteczne owady, bo gdy wyginą pszczoły ludzie wyginą kilka lat po nich.
- Nie dopuśćmy do skażenia naszych pól GMO, abyśmy nie musieli już zawsze płacić wielkim koncernom za ich opatentowane nasiona.
- Nie pozwólmy zatruć naszej żywności uprawami GMO, które powodują wiele nowych chorób, bo już tych, które mamy nie ma kto leczyć.
- Nie dopuśćmy, aby nasze dzieci i wnuki stały się bezpłodne.
- Rolnicy bądźmy mądrzy przed szkodą, patrząc na tragedie innych krajów i zadbajmy sami o naszą ziemię, zdrowie naszych rodzin, różnorodność naszej przyrody, nasze zdrowe jedzenie. To jest nasza odpowiedzialność wobec przyszłych pokoleń, naszych dzieci, wnuków i ich dzieci.
Nikt tego za nas nie zrobi. Koncerny, które chcą zainfekować naszą ziemię GMO myślą tylko o swoim interesie, na co są dowody tragedii rolników w innych krajach.
Anna Szmelcer
więcej info o GMO > www.icppc.pl
Prezes Stowarzyszenia Polska Wolna od GMO