Słowo „dziękuję” padało wielokrotnie. Bo Dożynki Gminne to nie tylko czas podsumowań, ale i podziękowań. W naszej gminie święto plonów obchodziliśmy w sobotę, 31 sierpnia.
Dożynki to odpoczynek i radość po całorocznej pracy. Przypominają, że to dzięki ciężkiej pracy rolnika codziennie na stoły w naszych domach trafia chleb. W Goczałkowicach-Zdroju gospodarstwa prowadzone są od pokoleń. Rolnicy, ogrodnicy, szkółkarze, sadownicy cieszą się dużym szacunkiem całej społeczności lokalnej.
Korowód dożynkowy
Dożynki Gminne rozpoczęły się uroczystą mszą święta, która została odprawiona w kościele parafialnym. Następnie korowód przejechał ulicą Szkolną na teren uroczystości. Mogliśmy w nim podziwiać imponujące maszyny i sprzęt rolniczy naszych rolników, zarówno te starsze, tradycyjne, jak i bardzo nowoczesne. Na pięknie udekorowanym terenie zielonym przy barze Makuś odbyły się dalsze uroczystości, w których udział wzięli rolnicy, ogrodnicy, szkółkarze, sadownicy, mieszkańcy, a także wójt Gabriela Placha, Tadeusz Lazarek, przewodniczący Rady Gminy wraz z radnymi, starosta pszczyński Grzegorz Wanot, ks. proboszcz Janusz Kopeć, przedstawiciele lokalnych organizacji i stowarzyszeń.
W części obrzędowej dożynek wystąpił Zespół Folkorystyczny Goczałkowice. Chleb dożynkowy z rąk tegorocznych starostów, Katarzyny i Michała Witańskich odebrali wójt Gabriela Placha oraz Tadeusz Lazarek, przewodniczący Rady Gminy. - Dożynki to czas podsumowań i podziękowań. Szanowni rolnicy, ogrodnicy, szkółkarze, sadownicy! Dziękuję za Waszą trudną pracę, za to, że każdego dnia dbacie o ziemię i plony, mimo różnych trudności, jak nawałnice czy susza. Dziękuję za chleb, który otrzymaliśmy i którym się podzielimy. Bo wtedy on smakuje prawdziwie i najlepiej, kiedy można się nim dzielić, równo i sprawiedliwie – podkreśliła wójt Gabriela Placha.
Żubr Starosty Pszczyńskiego dla pani Łucji Fijoł
Święto plonów było też okazją do wręczenia nagród i wyróżnień. Na wniosek wójt Gabrieli Plachy Żubra Starosty Pszczyńskiego otrzymała pani Łucja Fijoł. Honorowa Obywatelka Goczałkowic od lat aktywnie udziela się w KGW i Zespole Folklorystycznym Goczałkowice. - To wyróżnienie jest wyrazem naszej wdzięczności za wieloletnią działalność pełną pasji i zaangażowania na rzecz zachowania i propagowania śląskich tradycji i kultury - powiedział starosta Grzegorz Wanot wręczając statuetkę. Wójt Gabriela Placha wyróżniła też Rafała Cebulę, młodego mieszkańca naszej gminy, od najmłodszych lat żywo zainteresowanego rolnictwem, zaangażowanego w prace w gospodarstwie prowadzonym przez swoich rodziców, Joannę i Michała. Rafał dwukrotnie, w 2023 i 2024 roku zajął I miejsce w Wojewódzkim Finale Olimpiady Młodych Producentów Rolnych. Także dwukrotnie reprezentował województwo śląskie w finale ogólnopolskim. Ma na koncie także sukcesy w konkursach szkolnych, związanych z rolnictwem.
Wyróżnienie dla Rafała Cebuli
Dla wszystkich uczestników święta plonów przygotowano liczne atrakcje – bezpłatne dmuchańce, stoiska gastronomiczne, stoisko promocyjne Wojska Polskiego. Były też kiermasze charytatywne na rzecz Mariusza Cebuli i Jasia Skolasińskiego, mieszkańców naszej gminy. Częstowano pysznym kołoczem, chlebem ze smalcem oraz swojskimi wyrobami z gospodarstwa Michała Cebuli.
Na scenie dożynkowej oprócz Zespołu Folklorystycznego Goczałkowice wystąpiła Goczałkowicka Orkiestra Dęta. Wspólną zabawę zakończyła potańcówka z dj-em.
Wójt Gminy Goczałkowice-Zdrój oraz Gminny Ośrodek Kultury w Goczałkowicach-Zdroju składają serdeczne podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji tegorocznych Dożynek Gminnych. Szczególne słowa uznania kierujemy w stronę goczałkowickich Rolników, Ochotniczej Straży Pożarnej, Młodzieżowej Drużyny Pożarniczej, Goczałkowickiej Orkiestry Dętej, Zespołu Folklorystycznego Goczałkowice oraz Państwa Kuś za bezpłatne użyczenie terenu wokół baru Makuś. Dzięki Waszemu wsparciu i zaangażowaniu udało się zorganizować to piękne święto.
Wójt Gminy Goczałkowice-Zdrój oraz Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury serdecznie dziękują pracownikom instytucji kultury (GOK i GBP) za ogromny wkład pracy włożony w organizację Dożynek.